Plazma Pen Nedir?

Kaleme benzeyen bir cihaz aracılığıyla yapıldığı için “Plazma Pen” adını alan (ya da diğer adıyla Plazma Kalemi) uygulamanın ne olduğunu kavrayabilmek için öncelikle plazmanın ne olduğunu açıklamak gerekir: Plazma, bir maddeye enerji verilerek o maddenin sırasıyla katı, sıvı ve gaz forma dönüştürüldükten sonra ortaya çıkan enerjidir. Yani, maddenin 4’üncü formudur. Plazma Pen, uygulamanın yapılacağı bölgede maddenin 3’üncü evresinde (gaz hâlde) bulunan azot ile su buharını, yüksek enerji vererek, plazma enerjisine evirir. Cihaz, uzmanlar tarafından yumuşak dokulardaki tahribatları bertaraf etme ve yeni doku oluşumunu başlatma amacıyla kullanılan bu enerjiyi, uç kısmı cilde belirli bir uzaklığa geldiğinde ve cildin üst katmanındaki hücreleri doğrudan katı formdan gaz forma dönüştürerek (süblimleşme) üretir.

Nasıl Uygulanır?

Plazma Pen uygulaması, cildin en üst tabakasında buharlaşma sağladığından yağ ve sinir dokularına, kıl köklerine veya kılcal damarlara etki etmez. Ayrıca, süblimleştirici etkisi sayesinde ısının noktasal hedef dışına yayılmasını engeller.

Bölgenin genişliğine bağlı olarak 5 dakika ila 45 dakika içerisinde sonuçlanan Plazma Pen, hastadan hastaya değişmekle birlikte genellikle her ay, ayda 2-3 seans hâlinde uygulanır. Kimi hastalarda tek seansta da sonuç alınması mümkündür. Plazma uygulaması öncesinde hastalar en az 7 gün süresince kan sulandırıcı ilaç, alkol ya da ağrı kesici almamış olmalıdır.

Plazma Pen Uygulamasının Avantajları

Plazma Pen uygulamasının en önemli avantajlarından biri, aynı noktada ortalama 200 ila 300 nanometre derinliğe ulaşması sebebiyle oldukça güvenli olmasıdır.

Çok hızlı yenileme sağlayan plazma enerjisi uygulaması, anıldığı gibi cerrahi bir yöntem olmadığından işlem esnasında hiçbir cerrahi alet kullanılmaz (kesi açılmaz, dikiş yapılmaz) ve yara izi kalma ve enfeksiyon oluşturma riskleri yok denecek kadar azdır.

İlgili bölgeye tatbik edilen anestezi kremi ile rahatlıkla ve kısa sürede tamamlanır.

Uygulama esnasında açık yara oluşturmayan Plazma Pen’in yan etkileri yok denecek kadar azdır; deride incelmeye yol açmaz, morluk, aşırı şişlik, kanama vb. sonuçlar oluşturmaz.

Maliyet avantajı da sunan Plazma Pen uygulaması, uyku düzeni, zararlı alışkanlıklar, su tüketimi, beslenme alışkanlıkları gibi pek çok faktöre göre değişmekle birlikte asgari 2, azami 5 yıl süresince kalıcı etkiye sahiptir.

Plazma Pen Uygulaması Sonrası

Plazma Pen uygulaması sonrası hastaların sağlık merkezine giderek pansuman yaptırmasına gerek yoktur.

Uygulamanın yapıldığı bölge nekahet döneminde ve tam iyileşme sağlanana kadar güneşten ve yapay UV ışınlarından korunmalıdır. Ekran ışıkları da dâhil olan bu zararlı ışınlardan korunmak için gün boyu birkaç defa tekrarlanmak suretiyle tedavi bölgesine likit fondötenli güneş koruyucu tatbik edilmelidir.

Bölgede ödem (ilk birkaç gün), küçük leke ve kabuk oluşması beklenen bir durumdur. Ödemin çözülmesi için uzman tarafından verilen ödem çözücü solüsyon kullanılır. Üstü kapatılmaması ve kesinlikle koparılmaması gereken kabuklar bir hafta ila 10 gün içerisinde dökülerek alttaki epiteli açığa çıkarır.

İyileşme süresi zarfında hastaların cildini düzenli olarak pH 5,5 seviyesinde olan nötr bir sabunla temizlemesi (Alkollü ürünler kullanılmamalıdır.) ve akabinde, uygulamayı yapan uzman tarafından kendilerine önerilen göz damlasını kabuklu bölgeye tatbik etmesi gerekir. Hijyen kurallarına uyulmamasının enfeksiyon oluşturma riskini doğuracağı unutulmamalıdır.

Uygulama sonrası çoğu hastanın aynı gün içerisinde işine dönmesi mümkün olur.

Plazma Pen Hangi Sorunlar ve Kimler için Kullanılır?

Plazma Pen, cilt tipinin nasıl olduğu fark etmeksizin şikâyetleri yeni başlamış, ameliyat olmayı tercih etmeyen ya da anestezi almasına engel bir durumu olan her yaş grubundaki bireye, dört mevsim boyunca uygulanabilir bir ameliyatsız estetik yöntemidir. Buna karşın hamilelere ve tedavi edilecek bölgesinde açık yara ya da enfeksiyon olanlara Plazma Pen uygulaması yapılmaz.

Kullanım Alanları ;

  • Cilt hücrelerinin çekilip sıkılaştırmasını sağlaması sebebiyle Plazma Pen, başta alt ve üst göz kapağındaki gevşeyen ve sarkan fazla derinin toplanıp sıkılaştırılmasında, ameliyatsız göz kapağı estetiği olarak kullanılır.
  • Göz kapağındaki ve çevresindeki kırışıklıkları (kaz ayakları) ve ksantelazma olarak adlandırılan lekeleri,
  • Özellikle sigara kullanan kişilerde görülen dudak üstü çizgileri ile kırışıklıkları,
  • Yüz, boyun, kulak önü ve karın bölgesindeki sabit kırışıklıkları,
  • Güneş ışınları, yaş alma, hamilelik vb. sebeplerle oluşan cilt lekelerini,
  • Ciltteki et beni, siğil, çil gibi lezyonları,
  • Yara, ameliyat ve akne izlerini, hatta aktif akneleri,
  • Ciltteki çatlakları,
  • Keloid’i ve
  • Sarkmaları tedavi etmekte kullanılır.